Mole szybko opanowują miejsca, w których mają bliski dostęp do żywności lub odzieży. Są bardzo uciążliwe, jednak można się ich łatwo pozbyć.
W tym artykule przedstawiamy domowe sposoby na mole spożywcze. Zainspiruj się i sprawdź, jak pozbyć się moli z domowego otoczenia raz na zawsze.
Co to są mole?
Mole to podłużne, brązowo-szare owady przypominające motyle. Szczególnie chętnie żerują w kuchennych szafkach, w suchych i sypkich produktach takich jak mąka, kasze, ryż i tym podobne. Mogą się one znajdować w produktach lub opakowaniach, a oznaką ich obecności są małe larwy i nici przypominające pajęczynki. Składają one jaja w najmniejszych zakamarkach, możesz więc znaleźć je w rogu szafki, za listwą, na puszkach z produktami spożywczymi, czy w papierowych lub foliowych opakowaniach produktów sypkich.
Skąd w domu mole spożywcze?
Mole spożywcze możesz nieświadomie przynieść ze sklepu, mogą także dostać się do nas od sąsiada. Larwy są w stanie przegryźć folię i dostać się do wnętrza opakowania, dlatego możemy je spotkać nawet w zapakowanym, nowo kupionym produkcie. Samice moli składają około 200-400 jajeczek, z których później wykluwają się larwy. Przez to, że bardzo szybko się rozmnażają należy szczególnie dbać o czystość i o to, aby nie stwarzać im warunków do rozmnażania.
Domowe sposoby na mole spożywcze
W sklepach znajdziesz wiele środków chemicznych zwalczających domowe insekty. Często zawierają one jednak substancje niekorzystne lub wręcz szkodliwe dla naszego zdrowia. My jednak znamy domowe sposoby na mole spożywcze! W pełni naturalne i nieszkodliwe.
Aby pozbyć się tych insektów należy przede wszystkim pozbyć się wszystkich produktów, na których widzimy oznaki obecności moli – są to wspomniane wcześniej niewielkie larwy i niteczki. Z uwagi na to, że larwy potrafią przegryźć folię i dostać się do produktu niemal niezauważone, produkty suche i sypkie powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych, najlepiej szklanych opakowaniach. Szafki powinny zostać umyte octem lub wodą z mydłem – najlepiej lawendowym. Po oczyszczeniu kuchni włóż do szafek i szuflad woreczki wypełnione lawendą. Jest ona naturalnym składnikiem, który skutecznie uwalnia od moli.
Jak przygotować woreczki lawendowe na mole?
Wystarczy kupić lub wyciąć z ogródka trochę lawendy. Suszoną lawendę bez problemu kupisz w internecie. Świeżą dostaniesz na rynku lub targu, albo w kwiaciarni. Taka lawenda zasuszy się podczas użytkowania.
Idealny woreczek na lawendę to woreczek lniany lub z organzy. Pierwszy z nich ma naturalny wygląd i w pełni zakrywa zawartość, drugi – woreczek organzowy jest transparentny – ukaże lawendową zawartość saszetki.

Woreczki na biżuterię pomogą Ci utrzymać porządek, a lawenda na mole w woreczku zapewni piękny, kwiatowy zapach.
Woreczki dostępne są w wielu rozmiarach, a także wzorach i kolorach. Do wyboru są także woreczki z lawendowym napisem, które oprócz funkcji praktycznej, są też bardzo ładne i przyciągają wzrok. Do wykonania lawendowej saszetki proponujemy rozmiar 8×10 cm lub nieco większy.
Woreczki 7×9 cm zmieszczą nieco mniej lawendowego wypełnienia, ale w ich przypadku istnieje możliwość wyboru czy woreczek ma być zaciągany sznureczkiem na jedną stronę (SDB), czy na dwie (woreczki standardowe).
Szczególnie polecamy woreczki na lawendę z nadrukiem.