Dowiedz się jak ogromne możliwości daje lawenda spożywcza! Odkryj pyszne przepisy z kwiatami lawendy w roli głównej!
Lawenda to nie tylko piękna roślina ogrodowa i skuteczny środek na mole ubraniowe. Można ją bowiem wykorzystać także w kuchni! Przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów, do których możesz wykorzystać świeże lub suszone kwiaty lawendy.
Jadalne kwiaty lawendy – jakie gatunki?
kuc
Teoretycznie każdy gatunek lawendy jest jadalny i może być wykorzystany w kuchni. Oczywiście pod warunkiem, że mamy pewność, że roślina była uprawiana ekologicznie, bez wykorzystania szkodliwych dla zdrowia środków ochrony roślin. Poszczególne odmiany lawendy będą charakteryzowały się różnymi walorami. Jako lawenda spożywcza najchętniej wykorzystywana jest Lavandula angustifolia Miller (Lawenda wąskolistna) – wyróżnia ją słodki posmak i intensywny aromat.
Czy w Twoim ogrodzie rośnie lawenda? Jeżeli tak to koniecznie dowiedz się kiedy ją zbierać, jak suszyć i przechowywać! Jesteśmy przekonani, że poniższe przepisy przekonają Cię do tego, że warto mieć zapas suszu lawendowego nie tylko w szafie i komodzie z ubraniami, ale także w domowej spiżarce!
Lawenda w kuchni
Lawenda to roślina, którą naprawdę warto wykorzystać w kuchni! Do potraw można dodawać jej kwiaty (świeże lub suszone) jak i liście, a nawet całe pędy (warto ich użyć podczas przygotowywania pieczeni z mięs i ryb). Dodatek tej roślin zapewni wyjątkowe doznania smakowe i wspaniały aromat.
Właściwości fitofarmakoloficzne lawendy stanowią kolejny argument przemawiający za tym, że warto dodawać ją do przygotowywanych w domu dań i deserów. Powszechnie znane jest jej działanie uspokajające i rozluźniające. To jednak nie wszystko. Lawenda jest moczopędna, usprawnia trawienie i łagodzi wzdęcia. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe (warto po nią sięgnąć m.in. podczas problemów z zatokami, oskrzelami i przy bólu gardła.
Wiele osób nie jest świadomych, że wykorzystuje ją w kuchni od lat – często jest ona bowiem jednym ze składników popularnej mieszanki ziołowych przypraw „zioła prowansalskie”.
Odkryj pyszne przepisy z wykorzystaniem lawendy!
Przygotowaliśmy dla Ciebie cztery wyjątkowe przepisy na słodkie potrawy z dodatkiem kwiatów lawendy (możesz wykorzystać świeże lub suszone kwiaty lawendy).
Placek lawendowy z brzoskwiniami
Składniki:
- 300 g przesianej mąki tortowej,
- 130 g cukru (można zastąpić ksylitolerm) lub dowolnego cukru lawendowego,
- 2 łyżki kwiatów lawendy (świeże lub suszone),
- 90 g oleju roślinnego o neutralnym smaku (np. rzepakowy/z pestek winogron/ ryżowy),
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego (np. migdałowego lub sojowego),
- 1 niepełna łyżeczka octu (spirytusowy lub jabłkowy),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- świeże brzoskwinie (kilka sztuk)
- cukier puder (do posypania upieczonego ciasta)
Przygotowanie:
- Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj lawendę spożywczą, cukier, sól oraz proszek do pieczenia,
- W drugim naczyniu wymieszaj mleko (lub napój roślinny), ocet, sodę i olej,
- Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre i całość wymieszaj łyżką.
- Przelej masę do formy silikonowej lub tradycyjnej formy wyłożonej papierem do pieczenia,
- Na wierzchu poukładaj przekrojone na pół owoce
- Piecz ciasto w 180 stopniach „do suchego patyczka” – w zależności od piekarnika 40-50 minut,
- Po przestudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
Babeczki lawendowe
Uwaga: Korzystając z powyższego przepisu możesz przygotować także pyszne babeczki lawendowe! Przygotuj podwójną porcję ciasta i zrób dwa słodkie wypieki jednego dnia!
Napełnij papilotki ciastem (2/3 wysokości) i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Czas pieczenia lawendowych muffinek wynosi ok 15-20 minut.
Placuszki lawendowe – pancakes z lawendą
Składniki:
- ok 200 g (1 kubek) mąki pszennej,
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej (można zastąpić budyniem – suchym proszkiem),
-
1 kubek mleka krowiego lub napoju roślinnego (najlepsze będzie sojowe),
- łyżka suszonych (lub w sezonie świeżych) kwiatów lawendy,
-
1 łyżeczka octu spirytusowego lub jabłkowego
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
1 łyżeczka cukru (można wykorzystać domowy cukier lawendowy)
-
1 łyżka oleju o neutralnym smaku (rzepakowy/ryżowy/z pestek winogron)
+ olej do smażenia -
ulubione dodatki, np. syrop klonowy lub daktylowy, owoce, dżem, bita śmietana.
Przygotowanie:
- Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj pozostałe suche składniki – lawendę spożywczą, cukier, sól, proszek do pieczenia – całość zamieszaj,
- Dodaj mleko, ocet oraz cukier,
- Całość zmiksuj, podczas miksowania dodaj olej – konsystencja ciasta powinna bardziej gęsta niż ciasto na naleśniki,
- Usmaż placuszki (grubość według preferencji) z obu stron na złoto, ułóż w piramidkę i podaj z ulubionymi dodatkami (np. z konfiturą morelową).
Lody lawendowe
Składniki:
- 3 łyżki kwiatów lawendy (świeżych lub suszonych),
- 500 ml śmietanki kremówki – 30% tłuszczu,
- 1 tabliczka (100 g) ulubionej białej czekolady,
- 2 żółtka jaja,
- 4 łyżki (około 40g) cukru pudru.
Przygotowanie:
- Kwiaty lawendy spożywczej dodajemy do garnka ze śmietanką kremówką. Śmietankę z kwiatami należy teraz zagotować – dzięki temu nabierze lawendowego aromatu. Następnie śmietankę odcedzamy, studzimy i chłodzimy w lodówce,
- Czekoladę z 3 łyżkami lawendowej śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (pokruszoną czekoladę mieszamy ze śmietanką w metalowej misce/rondelku położonym nad garnkiem z gotującą się wodą) – należy ją ochłodzić (ale nadal ma być płynna),
- W osobnym naczyniu żółtka jaj ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą, puszystą masę,
- Schłodzoną lawendową śmietankę ubijamy, dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem i stopniowo wlewamy schłodzoną czekoladę,
- Masę należy przelać do maszynki do robienia lodów (czas przygotowania zależy od rodzaju maszynki) lub do umieszczonego w zamrażarce pojemnika. Robiąc lody bez użycia maszynki należy mieszać je dokładnie co 15-30 minut. Deser będzie gotowy po około 6 godzinach.
Ciasteczka z kwiatami lawendy
Składniki:
- 1 łyżka kwiatów lawendy spożywczej (świeżych lub suszonych),
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 7 łyżek (70 g) cukru pudru,
- 2 żółtka jaj,
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
- Utrzyj mikserem masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, skórką cytryny i lawendą,
- Nadal miksując masę dodaj do niej żółtka,
- Następnie dodaj mąkę,
- Wyjmij masę i ręcznie ugnieć ciasto,
- Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę,
- Stolnicę obsyp mąką, ciasto rozwałkuj na cienki placek (około 5mm grubiści) i wycinaj ciasteczka,
- Wycięte ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub z matą silikonową,
- Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut (czas pieczenia zależy od ustawień piekarnika i grubości ciasteczek).
Jak przechowywać lawendę spożywczą?
To jak, skusisz się na przetestowanie któregoś z powyższych przepisów?
Być może zastanawiasz się w czym przechowywać domowe zapasy lawendy spożywczej? Jeżeli tak, to zdecydowanie powinieneś odwiedzić nasz sklep internetowy! Poznaj naszą ofertę już dziś i wybierz swoje woreczki na lawendę! Oferowane przez nas materiałowe torebeczki to wyjątkowo piękne i praktyczne opakowania na pachnący, kwiatowy susz!