Lawenda lekarska? Tak! Ta roślina to znacznie więcej niż skuteczny środek na mole ubraniowe! Odkryj wspaniałe przepisy na napoje i herbaty z lawendy spożywczej!
Lawenda lekarska (lawenda wąskolistna) ma wiele zastosowań! Dowiedz się jaki jest wpływ lawendy lekarskiej na funkcjonowanie ludzkiego organizmu! Poznaj 4 sprawdzone (i pyszne!) przepisy na napoje z dodatkiem lawendy (w tym na herbatę lawendową)!
Lawenda lekarska – właściwości
Już wiesz, że kwiaty lawendy to nie tylko sprawdzony środek na to by pozbyć się moli ubraniowych! Jej kwiaty (a także pędy) są bowiem jadalne. Możesz ją z powodzeniem wykorzystywać w swojej kuchni!
Lawenda spożywcza to tak naprawdę każda odmiana rośliny (pod warunkiem, że mamy pewność, że nie stosowano do jej uprawy niebezpiecznych dla zdrowia środków ochrony roślin). Więcej informacji na ten temat znajdziesz we wpisie ze „Lawenda spożywcza, pyszne przepisy„.
Lawenda lekarska to najpopularniejsza odmiana tej rośliny (lavandula angustifolia, lavandula officinalis). Jej prozdrowotne właściwości znane są już od czasów starożytnych. Lawenda sprawdzi się więc nie tylko w szafie i w kuchni, ale również w domowej apteczce!
Powszechnie znane jest jej działanie uspokajające i wyciszające – głównie w tym celu jest stosowana w aromaterapii. Lawenda uspokaja i ułatwia zasypianie, jednocześnie nie działając otępiająco – gdy odczuwamy znużenie jej zapach podczas pobudza aktywność umysłową.
Lawenda lekarska łagodzi bóle brzucha – i to bóle różnego pochodzenia: działa rozkurczowo (łagodzi więc bóle menstruacyjne), a także przyśpiesza trawienie, wspomaga wytwarzanie soków trawiennych i żółci, minimalizuje wzdęcia, wykazuje także działanie moczopędne.
Olejek lawendowy uśmierza ból – łagodzi migrenowe bóle głowy, napięcie mięśniowe oraz bóle stawów o podłożu reumatycznym.
Lawenda lekarska działa też antybakteryjnie – można ją stosować do zwalczania infekcji (m.in. podczas zapalenia gardła, zapalenia oskrzeli oraz infekcji zatok). Łagodzi zmiany skórne takie jak trądzik . Przyspiesza regenerację naskórka – można stosować ją na skaleczenia i otarcia (podczas I Wojny Światowej była powszechnie wykorzystywana we Francji jako środek do odkażania ran).
Herbata lawendowa – przepisy
Napar z lawendy lekarskiej
Składniki:
- Kubek gorącej wody (około 95 stopni),
- 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy,
- Sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżeczka,
- Miód – opcjonalnie, według preferencji.
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę, dodaj do niej kwiaty lawendy i zaparz pod przykryciem przez 5-10 minut. Po tym czasie możesz dodać miód i sok z cytryny (sok z cytryny nada przyjemnego aromaty i podkreśli fioletowy kolor naparu).
Napój lawendowy na bazie białej lub zielonej herbaty
Składniki:
- 1l białej lub zielonej herbaty,
- 4 łyżki kwiatów lawendy (świeże lub suszone, najlepiej sprawdzi się lawenda lekarska),
- Gałązka rozmarynu,
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
- Miód – opcjonalnie, ilość według preferencji.
Przygotowanie:
- Zaparz i ostudź ulubioną herbatę (białą lub zieloną),
- Dodaj pozostałe składniki i odstaw napój na minimum pół godziny.
Napoje z dodatkiem lawendy
Syrop lawendowy – przepis
Składniki:
- Świeże kwiaty lawendy lekarskiej – 1 szklanka (ilość po oderwaniu od łodyżek),
- 1 litr wody,
- 1 kg cukru,
- Sok wyciśnięty z 3 cytryn.
Przygotowanie:
- Zagotować wodę z cukrem – syrop należy gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając,
- Po całkowitym rozpuszczeniu cukru należy dodać kwiaty lawendy i sok wyciśnięty z cytryny – po dodaniu lawendy i cytryny gotować około 15 minut na małym ogniu,
- Ostudzić,
- Odcedzić przez gazę,
- Ponownie zagotować odcedzony syrop,
- Gorący syrop przelać do wyparzonych butelek. Tak przygotowany syrop nie wymaga już pasteryzacji.
Lemoniada lawendowa
Składniki:
- 4 szklanki wody,
- 4 łyżki suszonych kwiatów lawendy (lub 6 łyżek świeżych kwiatów – ilość po oderwaniu od łodyżek),
- Sok wyciśnięty z 4 cytryn (warto zostawić kilka plasterków do dekoracji),
- Miód – dosłodzić według osobistych preferencji.
Przygotowanie:
- Połączyć wszystkie składniki i odstawić minimum na godzinę.
Smoothie arbuzowe z lawendą
Składniki:
- 4 szklanki pokrojonego miąższu arbuza (oczyszczonego z pestek)
- 2 łyżki cukru pudru lub miodu
- Sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżeczka kwiatów lawendy – najlepiej sprawdzi się słodka i aromatyczna lawenda lekarska
- Miód – dosłodzić według osobistych preferencji.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki należy wrzucić do naczynia blendera kielichowego i połączyć. Najlepiej smakuje schłodzony.
Lawenda lekarska w kuchni
Chętnie skusisz się na przetestowanie, któregoś z powyższych przepisów? Warto rozważyć przydomową uprawę lawendy lekarskiej! Dowiedz się jak suszyć lawendę i kiedy najlepiej jest ją zbierać!
Jeżeli przechowujesz stylowych opakowań do przechowywania lawendy w kuchni lub saszetek do stworzenia woreczków zapachowych DIY koniecznie odwiedź nasz sklep i zapoznaj się kolekcją uroczych materiałowych woreczków na kwiaty lawendy!